Tuesday, February 10, 2009

Matnyttig info om TNR


Katter som återgår till sitt revir tas om hand av volontärer som ser till att de får mat varje dag, vård vid behov och kattshelters att krypa in i.

Det är svårt att hitta översatt information om metoden TNR. Göteborgs Katthjälp har dock sammanställt fakta om TNR som alla kan begripa.

Du kan läsa om vad TNR innebär här

Hur genomför man ett TNR projekt rent praktiskt? Läs här

Läs om varför avskjutning och andra metoder inte fungerar effektivt på lång sikt här

Här kan du se skillnaden på en okastrerad och en kastrerad kattkoloni!

TNR utomlands...
Norge har sen många år tillbaks kommit fram till av avskjutning inte fungerar, regeringen anser att samhället har ett etiskt ansvar gentemot förvildade katter. Det Norska Rådet för djuretik menar att man i problemområden bör genomföra en systematisk uppläggning för beståndskontroll baserad på kastrering av förvildade katter. Det Danska Djuretiska Rådet stödjer djurskyddsföreningars insatser att kastrera förvildade katter. Tyskland har lagstiftat att förvildade katter inte ska avlivas utan istället kastreras. Italien har likadan lagstiftning. Nederländernas riksorganisation för djurskyddsföreningar stödjer 65 av deras föreningar som jobbar med TNR, både ekonomiskt och praktiskt. Organisationen har fått dispens från jordbruksdepartementet att jobba med TNR. England jobbar sen många år med TNR. Från och med 2010 är det i Belgien förbud på att skjuta katter. Även där är TNR accepterat som en human lösning. (Info hämtat från Göteborgs Katthjälp)

Kartläggning klar


Fia föddes förra året och är en nyfiken och lekfull katt. Hon är lätt att särskilja eftersom hon har en medfödd höftskada som gör att hon skuttar när hon springer.

Arbetet kring kartläggning är avslutad. Det finns ett mörkertal katter som vi säkert missat eftersom vi inte haft möjlighet att använda en matplats p g a grävningarna på området. Matarna fortsätter att räkna och dokumentera nytillkomna katter även om resultatet lämnats in till kolonistyrelsen.
Ett antal nya hankatter har iaktagits de senaste dagarna, säkert ditlockade av de många fertila honkatterna. Många av områdets hankatter har begett sig på strövtåg vilket tyder på att parningssäsongen har börjat på allvar.
Efter kartläggning visade sig finnas minst 22 st katter på området. Katterna på angränsande koloniområde verkar hålla sig på där och syns sällan annat än i parningstider. Av dessa 22 katter är 14 st honor och 8 st hanar (någon är fortfarande lite osäkert).
Tre st nya katter har synts de senaste dagarna, de kan vara på tillfällig visit och kanske permanent boende på grannkoloniområdet. En av dessa är endast cirka 5-6 månader gammal, förhoppningsvis kan vi fånga in den och omplacera den med gott resultat.

Kartläggningen är överlämnad till kolonistyrelsen och nu väntar vi ivrigt på respons från dem så att projektet kan fortlöpa.

Film om TNR


Den bistra verkligheten för 100 000 hemlösa katter i Sverige. I bästa fall födda i en frigolitlåda med smutsig filt. Den svarta kattungen till höger överlevde inte. 75% av de hemlösa kattungarna dör av trauma och sjukdom. Klicka på bilden för att förstora.

På Göteborgs Katthjälps hemsida kan du se en kort film om TNR där problematiken kring förvildade katter beskrivs och metoden TNR. En mycket sevärd film!

Se filmen här