Friday, May 29, 2009

Kattungen Torsdag


Kattungen Torsdag hittades nyfödd av en familj i Malmö.

Imorse kontaktades Rädda Katten av en familj som hittat en nyfödd kattunge igårkväll. Kattungen hämtades direkt, en väldigt liten kattunge med navelsträngen kvar.
Chanserna för en sådan liten kattunge att överleva är minimal, den första modersmjölken stärker immunförsvaret och det har denna gått miste om. Den behöver hjälp att reglera sin kroppstemperatur och hjälp att kissa och bajsa. Vår tanke var att placera kattungen hos kattmamman Lisa, men den var för svag för att kunna äta själv och klara av att konkurrera med de större kattungarna. Nu flaskmatas den och sedan får vi se hur det går för lille Torsdag som bärs runt under tröjan på stödmatte.

Denna kattunge var troligen övergiven av sin kattmamma, men de flesta kattungar som hittas har en kattmamma i närheten. Kattmammorna är ensamförsörjare vilket innebär att hon tvingas lämna sina ungar för att finna mat åt sig och sina små. Om kattmamman är förvildad flyr hon dessutom undan när människor är i närheten. Det är viktigt att försäkra sig om att kattungen/ kattungarna verkligen är övergivna och ha i åtanke att deras chanser att överleva minskar drastigt utan kattmamman.

Lille Torsdag levde bara i ytterligare några timmar. Stillsamt somnade han in och vilar nu i en bädd av syrener. Torsdag blev 1 dag gammal, född av en förvildad kattmamma. Vila i frid lille vän. Du lämnade tassavtryck i många hjärtan. Nu behöver du inte kämpa mer.

Monday, May 25, 2009

Sixten, Amy och Linn hos veterinären

Idag åkte ytterligare 3 katter till veterinären. Däribland Sixten, områdets äldsta katt, som tillbringat helgen i ett gammalt växthus. Han verkar inte kry och behöver en ordentlig tillsyn. Han gick gladeligen in i fällan och åt av den goda maten och när dörren till fällan ramlade ner reagerade han inte. Sixten är troligtvis helt döv. Vi hoppas att veterinären har en god prognos för denna slitne men charmige herre.


Om man ska tro på ryktena härstammar Sixten från en grupp svart-vita katter som infördes på koloniområdet av ett par med sociala problem för 10-15 år sedan. Dessa katter har sedan förökat sig med varandra och omkringboende katter och bildar dagens stora kattkoloni. Sixten är äldst, rör sig över båda koloniområdena och är omtyckt av många. I över tio år har han överlevt faror som bilar, köld, sjukdomar, grymheter och skyddsjägare.

Veterinärens prognos var god för Sixten, utöver öronskabb hade han bara löss och det är lättbehandlat. I övrigt fann de inga fel på denne gentleman som kommer att bli glad över att bli utsläppt imorgon. Amy hade öronskabb och ögoninflammation. Den tredje patienten Linn eller Vitskägg (matarna visste inte om det var en hona eller hane) visade sig vara dräktig, dräktigheten var dock i ett tidigt skede så veterinären valde att kastrera henne. Lilla Linn är en fjolårskatt som inte ens är fullvuxen ännu. Somliga honkatter blir fertila redan vid 5 månaders ålder. En kattkoloni bildas snabbt trots att antalet överlevande kattungar är lågt. Skånes varma klimat bidrar dessutom till att vissa honor föder tre kullar med kattungar om året.

Sunday, May 17, 2009

Lisas kattungar har öppnat ögonen...






Blåa ögon tittar på omvärlden med stor nyfikenhet, fast än så länge är balansen dålig och det är tryggast att vara tätt ihop med mamman och syskonen. Nu börjar också kattungarnas hörsel att utvecklas. Spinna kan de göra redan. Från cirka 6 veckors ålder börjar kattungar växla ögonfärg från blått till den urspungliga färgen.

Två av kattungarna har fått akut ögoninflammation med varbildning, för att inte riskera ögonskador åkte de till veterinären för antibiotikasprutor. 300 gram väger de 14 dagar gamla kattungarna och samtliga är hanar.

På torsdag kommer Rädda Katten att besöka båda koloniområden för att samla information om kvarvarande okastrerade katter. 30 st är kastrerade och ytterligare 5 st är kartlagda (och kommer att fångas in omgående). Dock finns det troligtvis flera katter, detta är en mycket stor kattkoloni. Om det finns fler dräktiga och digivande honor vill vi gärna kartlägga dessa för att kunna hjälpa samtliga katter på området. Vi vädjar till de kolonister som matar katterna (eller känner någon som matar) att höra av sig till Rädda Katten!

Wednesday, May 13, 2009

Lill-Erik, Laban, Randy-girl och Mammi infångade


Laban (bror till Randy) solar på en trädgårdsbänk


Lill-Erik hittades till slut. De fertila honkatterna på området är idag så få att han börjat uppvakta honkatterna på angränsande koloniområde.


Lilla Randy-girl föddes under sommaren 2008.


Vackra Mammi behöver veterinärvård efter sin förlossning

Idag har varit en händelserik dag, tre katter har fångats in och den fjärde, Mammi, befinner sig på en inglasad veranda i väntan på veterinärbesöket imorgon. Mammi födde för cirka 10 dagar sedan två kattungar (trots p-piller), en av ungarna var dödfödd och kraftigt deformerad medan den andra levde några dagar. Imorgon följer Mammi med till veterinären för kastrering och veterinärundersökning. Honkatter som förlorar sina ungar riskerar att få mjölkstockning och det är mycket allvarligt för en hemlös katt.
Samtliga katter som fångades in visade sig ha öronskabb, men friska i övrigt och är nu kastrerade och vaccinerade. Mammi fick även maskmedel för bandmask utöver den sedvanliga stronghold som samtliga katter erhåller.

Försvunna Tiger:

Tiger var en lekfull katt som litade och tyckte om att vara med människor. Han försvann innan infångningarna på koloniområdet inleddes.

Underbara tabbypojken Tiger har matarna saknat sedan nyårsafton. Idag hittades han död. Han hade lagt sig tillrätta i en varm och isolerad kattlåda för sin allra sista vila. Anledningen till hans död är okänd. Tiger blev 7 månader gammal. Sov gott vännen.

Thursday, May 7, 2009

Kolonins allra minsta i trygghet


Tre dagar gamla, rultiga och goa boendes i stödhem tillsammans med sin mamma...

Liten och total hjälplös och beroende av sin mamma för att överleva. Kattungarna är både blinda och döva ännu, kan inte ens reglera sin egen kroppstemperatur. Men lukt och känselsinnet är det inget fel på.


Lugna och duktiga Lisa tar väl hand om sina små som mest äter och sover. Ibland slåss de lite om den bästa spenen. Detta är inte Lisas första kattungekull, men med säkerhet hennes sista. Hennes omsorg för sina ungar tyder på att hon själv blev väl omhändertagen av sin mamma. Försiktigt lyckades vi få över Lisa i en ny låda så att vi kunde städa rent hos ungarna, det är inte helt enkelt när mamman inte är en vanlig tamkatt. Ungarna är det värdefullaste hon har och det måste man tänka på när man hanterar henne och de små.


Liten men perfekt redan! T o m små vassa klor och söta morrhår...

Runt en veckas ålder brukar de öppna sina ögon, fast de ser inte särskilt bra i början.
Utomhus och hemlösa överlever bara 25% av kattungarna. Sjukdomar, parasitangrepp och trauman gör att kattungarna får kämpa för sin överlevnad direkt efter förlossningen. Det känns gott att veta att dessa inte ligger i ett hål under en kolonistuga, med regn och kyla inpå.

Robin, Monsi, Lenny och Lizette till veterinären

Ännu en torsdag och nya kolonikatter till veterinären. Det minst sagt ruskiga vädret gjorde infångandet särskilt svårt, men till sist gick den fjärde katten in i fällan. Tack till Anette som hjälpte till vid veterinärbesöket!


Stilige cremefärgade Robin hade varig utsöndring från nos och ögon som kan bero på klamydia, bihålsinflammation eller inflammationen efter en utslagen framtand. Nu får han antibiotika i 10 dagar och vi hoppas på en bättring efter det. Han behandlades också för öronskabb och loppor.


Lilla Monsi var utmärglad troligen p g a mask som hon fick medel mot.


Lenny sjöng serenader i bilen till veterinären


Söta Lizette
Dessa katter är boende på angränsande koloniområde, tack vare bidrag från bl a Djurskyddet kunde de komma till veterinären idag.

Tuesday, May 5, 2009

Nyfödda kolonikattungar

Fem dagar efter att hungriga Lisa sprang in i fällan födde hon sina kattbebisar inomhus. Stödhemmet hörde dunsar från ovanvåningen och gick upp till Lisa som då hade tömt sina tarmar för att kunna föda ungarna. Hon fräste lite först men spann sedan högt för att trösta sig själv i det ansträngande krystarbetet. Efter några timmar födde hon tre, kanske fyra storväxta kattungar. Hon skyddar dem väl i sin födslolåda, så det är inte lätt att urskilja antalet. De är underbart söta och kan visst föra ganska mycket oväsen redan! Bilder kommer senare...

Haga veterinär


Inbäddad i grönska ligger Haga veterinär som ryms på en stor gård med åkrar på båda sidor.

10 minuter från koloniområdet ligger Haga veterinär i Glostorp som tar emot alla våra kolonikatter när de behöver vård. Deras omtanke, kunnighet och vana av katter som inte alltid är hanterbara är ovärderlig. Du känner dig alltid välkommen och det råder en trevlig och gästvänlig atmosfär över kliniken. Resan dit går över vidsträckta åkrar och blommande äppleträd denna tid på året.
Tack till personalen på Haga för er förståelse och empati för förvildade katter! Och tack för att ni förstår hur svårt det är att hålla tiderna när patienten inte går in i transportburen frivilligt...
http://www.hagaveterinar.com/

Imorgon är det dags för nästa gäng att fångas in!