Sunday, September 27, 2009

Sista vita katthona upphittad

Tanken var (åter igen) att fånga in Billy och Nellys kattmamma samt en svart-vit hona, men det gick vi bet på eftersom ingen av kattdamerna samarbetade.
Den goda nyheten är att den sista vita katten nu är lokaliserad. Från att varit osynlig hela sommaren har hon börjat dyka upp hungrig hos olika matare igen. Vi misstänker att hon lever som inomhuskatt hos någon kolonist under hela sommarhalvåret, men släpps ut när kolonisten åker hem till den varma lägenheten i stan... Sedan får hon klara sig bäst hon kan hela den bittra vintern tills våren och värmen återkommer och då även kolonisten.
Vi tror att hon är en sommarkatt som blir övergiven varje höst, år efter år.
Det är en stark och intelligent katthona som har gett upphov till alla de andra vita katterna på området som Nemo, Isolde, Isa, Flinga och många fler som inte överlevt som hemlösa.

Imorgon hoppas jag att hon dyker upp så att hon kan följa med till veterinären! Det är en underbar katthona, som liksom de andra förtjänar en bättre tillvaro.

Thursday, September 24, 2009

En ängel förlorad idag

Fia var en av de katter som Rädda Katten hoppades kunna
få in i stödhem innan vintern.

Underbara Fia med sina ledsna ögonen hittades påkörd på parkeringen idag.
Fia var en gladlynt katt som blev överlycklig varje gång matarna kom, så lycklig att hon oftast inte åt maten förrän matarna gått igen. Hon hade en medfödd ryggskada som gjorde att hon inte rörde sig riktigt lika fort som andra katter, och det var kanske orsaken till att hon inte hann undan för bilen. Ledsamt att hon inte hann få den hjälp som vi så gärna hade gett henne- och som hon förtjänade att få. Hennes bror Sotis är nu den enda överlevande från denna kull.

Fia blev 18 månader gammal. Du är saknad av många, vila i frid lilla vän.

Wednesday, September 23, 2009

Amelia & sista kattungen infångad


Denna katt har synts på Elinelund en tid. Matarna har rapporterat om katten, men vi tog för givet att det var en redan kastrerad katt som vi kallar "Viköra", men det visade sig vara en annan katt med öronskada. Amelia är en hona som lyckligtvis inte visade sig ha digivande ungar.
Nu är hon kastrerad, vaccinerad, ID-märkt och behandlad för ohyra. Hennes öra är resultatet av ett slagsmål. Efter några dagar i konvalescenshem återgår hon till sitt revir.



Idag var tanken att fånga in Nelly och Billys kattmamma, men istället dök den sista kattungen i kullen upp och gick in i fällan. Denna kattunge har inte synts till på många veckor, så vi är jätteglada att ungen överlevt. Hon/ han ser stor och välmående ut.
Detta är den sista kattunge som Rädda Katten har vetskap om och vi hoppas att det är den sista. Sammanlagt har 1 st kattunge fötts på Elinelund vars styrelse stödjer projektet som påbörjades i våras. 15 st kattungar har fötts på Mossängen och det är vår förhoppning att denna styrelse också tar ansvar för den stora kattkoloni som lever där.
Samtliga kattungar är omhändertagna och placerade i stödhem och några av dem har redan flyttat till permanenta hem.
Bortsett från denna kattunges mamma är alla kattmammor nu kastrerade så att de slipper få fler kattungar som försvårar deras redan tuffa tillvaro.


Katthonan Isolde ovan var i vintras väldigt rädd, idag stryker hon sig glatt mot sina matare och visar tydligt hur tacksam hon är för att få hjälp. Många av katterna har blivit mer tillgivna efter sitt veterinärbesök och samtliga verkar mer harmoniska och lyckliga. Detta är en av de katter som vi hoppas kunna hjälpa innan vintern anländer. Tama katter är mer utsatta för elaka människors påhitt. Isolde är den enda överlevande i sin kull som föddes förra sommaren. Hennes kullsyskon blev skjutna av kommunjägaren.

Tuesday, September 22, 2009

Elle & Maya




Elle och Maya fångades i lördags och det var i sista stund, båda två är mycket utmärglade. De har den senaste veckan ibland setts tillsammans med kattmamman Iris, men detta är inte Iris biologiska kattungar då de max är 12 veckor gamla.
Elle och Mayas egna kattmammas öde är okänt. Vi har kartlagt honorna på Mossängen ganska väl, så var dessa kattungar kommer ifrån är ett mysterium. Två andra kattungar dumpades från en bil förra sommaren, frågan är om dessa två kattungar också blivit dumpade. Det skulle förklara deras dåliga skick. De kattungar som övergavs förra sommaren hittades döda i en trädgård två dagar efteråt...
Elle och Maya har setts leta efter mat på egen hand och det är tufft när de bara är 12 veckor gamla och hemlösa. De är bara skinn och ben och hade inte klarat sig länge till på egen hand.

Det är tragiskt och en skandal att katter i Sverige tvingas leva under dessa villkor, det krävs en omfattande genomgång av djurskyddslagen samt statliga rikstäckande kampanjer för en attitydförändring och få upp folks ögon för det som blivit landets största djurskyddsproblem. 100.000 svältande hemlösa katter under ständigt avlivningshot rimmar mycket illa med världens bästa djurskyddslag i mina öron.
När jag ser rädslan i ögonen hos somliga hemlösa katter skäms jag över att tillhöra världens mest intelligenta ras. Intelligens och medkänsla går inte alltid hand i hand är min bittra lärdom efter 1 1/2 år som aktiv för Rädda Katten.

Sunday, September 20, 2009

Lycka till Billy!



Nu var det dags för Billy att flytta till sin alldeles egen matte som redan har en underbar katthona som vi hoppas ska trivas med Billy. Billy är en härlig kattpojke, lugn i sinnet och tar allt med järnmod. Redan dagen efter infångandet kunde man plocka upp honom i famnen vilket är ovanligt. Nu ser vi fram emot rapporter om hur det går i det nya hemmet!

Igår sattes fällan på Mossängen för att fånga in de två sköldpaddsfärgade kattungarna i föregående inlägg. Det tog mindre än 5 minuter så hade en av kattflickorna gått in för att äta av kattmaten. Den andra syntes inte till, men en halvtimme senare dök hon upp och gick hungrigt in i fällan, så nu är båda två placerade i stödhem. Båda ser välmående ut dock lite tunna, men nu slipper de kämpa för att leta efter mat som de gjort tidigare.

Thursday, September 17, 2009

Nemo hos veterinären



Idag är Nemo hos veterinären. Tyvärr har ingen ägare ännu gett sig tillkänna, men undrens tid är inte förbi. Vi har anmält honom upphittad hos Polisen som tyvärr inte hade någon efterlysning på honom, alla efterlysningssidor är genomlästa och ett stort antal lappar uppsatta.
Det finns ju en liten möjlighet att han kan vara chipmärkt, så det ska veterinären undersöka idag. Detta är en alldeles bedårande mysig hankatt som tycker om att kramas. Nu är han tillfälligt inhyst hos snälla kolonisten Britt-Marie och hennes familj, detta trots att Britt-Marie är allergisk. Vi hoppas snart få plats i våra stödhem så att denna kille får en ny chans i livet, för det är han värd.
Han har den klassiska huvudteckningen som ses hos alla de vita hemlösa katterna på Elinelund, så vi misstänker att han är född där. Vi befarar att hans tidigare ägare har övergett och släppt tillbaka honom där han en gång föddes. Nemos räddning blev att han hamnade hos Britt-Marie, för ett liv som hemlös överlever han inte.
Sedan Nemo hittade värme och trygghet har han knappt velat sätta tassen utanför tröskeln.
(Veterinärbesöket gick jättebra. Nemo var kastrerad och är nu id-märkt och vaccinerad)

Idag fick vi vetskap om ytterligare två kattungar på gång 6-7 på Mossängen. Tydligen hade kattmamman Iris inte 4 kattungar som vi trodde, utan i själva verket 6 st. I helgen riggas fällan igen. Vi är glada att kattmamman kastrerades tidigt, annars hade hon fått ännu en kull kattungar denna månad (hon var tidigt dräktig vid infångandet, men kunde kastreras)... Då hade hon inte haft ork för sina sex st tidigare födda kattungar som blivit moderlösa vid 14 veckors ålder. Hennes infångade ungar är Paris, Texas, Memphis och Havanna som syns i tidigare inlägg.

Dessa två små skönheterna på 14-15 veckor sökte sig också till Britt-Maries stuga och fastnade på hennes lins. Vi hoppas kunna fånga in dem i helgen. De är sköldpaddsfärgade båda två, vilket betyder att de är honor och kan bli könsmogna om cirka 2 månader.

Tuesday, September 15, 2009

Flinga i permanent hem



Flinga stannar permanent i sitt stödhem! Flinga och hennes mamma Isa fångades in för cirka 6 veckor sedan. Isa visade sig vara lite krasslig och fick stanna i konvalescenshem i 14 dagar för att tillfriskna. Efter antibiotikakuren återvände hon till sitt revir då hon inte trivdes att leva nära människor.
Flinga anpassade sig snabbt och enkelt till ett inomhusliv. Mot sin stödmatte och stödhusse har hon varit tillgiven från första dag, men hon blir fortfarande lite blyg för besökare.
En söt liten kattflicka som nästan är en kopia av moster Isolde som syns i headern.

Imorgon kastreras den vita hankatten i föregående inlägg, säkerligen en släkting till Isa och Flinga med det karaktäristiska gråa partiet på huvudet. Denna katt är till skillnad från Isa heltam och van vid människor. Dessvärre har ingen ägare gett sig till känna. Vi arbetar för att finna plats åt honom i ett av Rädda Kattens stödhem snarast möjligt.

Sunday, September 13, 2009

Tingade kolonikatter



Förvildade Lisa fångades in högdräktig och födde tre friska kattungar fem dagar senare i ett av Rädda Kattens stödhem. Fem veckor senare tog hon hand om ytterligare tre kattungar som hon älskade som sina egna. Under tolv veckor diade hon alla sex kattungarna och visade aldrig ett tecken på att bli irriterad på dem. En superkattmamma med andra ord. När kattungarna var tolv veckor gamla var de ganska hårdhänta mot henne och det var dags att kastrera Lisa och kattungarna flyttade till nya hem. Lisa är förvildad (dock lite klappbar efter 12 veckor), men har anpassat sig jättefint inomhus, men det märktes tydligt att hon saknade sin frihet efter att ungarna flyttat.
Att återplacera henne till koloniområdet där andra katter tagit hennes revir, kändes inte som en god lösning. Därför stannar Lisa kvar permanent hos sitt stödhem på landet, hon får gå ut och in som hon behagar, mat varje dag och tak över huvudet. Lösningen har fungerat jättebra, den första veckan sågs hon inte till för blotta ögat, men nu vågar hon sig fram och pratar med sin matte. Troligtvis blir Lisa aldrig någon knäkatt och kommer kanske alltid att föredra ett utomhusliv, men hon är lycklig och det är det enda som betyder något!


Pratglade Skippo (den sista av Lisas kattungar) är tingad av ett ungt par som har en katt som behöver en lekkamrat. En underbar kattkille som kommer att bjuda sin familj på många skratt.


Paris (th) som infångades för några veckor sedan kommer att flytta till ett alldeles underbart hem tillsammans med Tingeling (som inte är en kolonikatt utan hittades dumpad på en 90 km-väg). Det glädjer oss mycket att dessa två ska få leva ihop i resten av sina liv!